GABON JASANGARRIEN ALDE!

Aurreko post batean esan dugun bezala, Gabonek ingurumenean eragin negatiboa dute. Gabonetan ingurumena gehiago errespetatu nahi baduzu, hemen dituzu Gabon jasangarriak bizitzeko aholku batzuk.

Egin zeure apaingarri jasangarriak. Ez erosi Gabonetako plastikozko zuhaitzik; egin zeure zuhaitza adar solteekin edo beste elementu batzuekin. Berrerabili gauzak.

Erabili LED argiak, haien kontsumoa hutsala baita goritasun-bonbillekin alderatuta. Amatatu argiak gauetan eta erabiltzen ez direnean, energia alferrik gal ez dadin. Ez argiztatu lorategia edo balkoia, energia kontsumitzeaz gain intsektuak erakartzen ditu-eta.

Elikagaiak zenbat eta hurbilagokoak izan, orduan eta garraio gutxiago behar da, eta, beraz, CO2 gutxiago isurtzen da. Horrela, gainera, tokiko ekoizleei laguntzen zaie. Erosi produktu freskoa, naturala eta sasoikoa. Saihestu, halaber, produktu elaboratuak eta ontziratuak, eta erosi soltean, ahal duzun guztietan. Erosketak egitera oihalezko poltsak edo orgatxoa eraman ditzakezu. Horrela, ez duzu plastikozko poltsarik erabili behar.

Ahal dela, erabili paper birziklatua opariak biltzeko. Beste opari batzuetarako erabilitako papera ere erabil dezakezu. Eman bigarren erabilera jostailuei, beste haur batzuei emanez. Bilatu sormena sustatzen duten eta energia-kontsumorik behar ez duten jostailuak. Aukeratu opari natural eta jasangarriak, ahalik eta gehien material ekologikoenekin eginak. Esperientziak edo bestelako opariak egitearen aldeko apustua ere egin dezakezu.

Ahal dela, ez alferrik galdu janaririk: badakigu garai hauetan urteko beste garai batzuetan baino janari gehiago botatzen dugula. Beraz, saiatu behar baino gehiago ez prestatzen. Gogoratu normalean ez dela bazkari bakarra; beraz, hurrengo egunerako gorde daiteke.

Labea erabiltzean, kontuan izan honako hau: labea itzaltzen dugunean, aparatuak oraindik tenperatura altua du. Bero hori itzalita dagoen bitartean mantentzen da, eta horretarako elektrizitatea kontsumitu da, beraz, ez alferrik galdu energia hori. Kontsumo efizientearen keinu bat da labea egosketa amaitu baino 5 minutu lehenago itzaltzea. Neurri horri beste batzuk gehi dakizkioke: esaterako, labeko atea ez zabaltzea beharrezkoa ez bada, irekitzen dugun bakoitzean barnealdean metatutako energiaren % 20 galtzen baita gutxienez.

Ahal dela, ez erabili erabili eta botatzeko plastikoak, eta hautatu material jasangarriak, hala nola egurra, lokatza edo kartoia. Birziklatu, ahal den neurrian.

Azkenik, garrantzitsua da ura aurreztea. Erabili ontzi-garbigailua eskuz garbitu beharrean (10 litro ere aurreztu ditzakezu garbialdi bakoitzean). Ez erabili komuna zaborra botatzeko (katetik tira egiten den bakoitzean 5-20L gastatzen da). Ez desizoztu janaria urarekin, aurretik egin ezazu.