ETIKETA EKOLOGIKO EUROPARRA DUTEN OSTATUAK ALTERNATIBA JASANGARRIAK DIRA OPORRAK IGAROTZEKO

Ingurumen-inpaktu txikia duten produktuak eta zerbitzuak sustatzeko ziurtagiria da EBko Etiketa Ekologikoa. Ingurumena errespetatzen duten produktuak eta zerbitzuak bereizten laguntzen die etiketa horrek kontsumitzaileei.

Europako etiketa ekologikoa duten ostatuak eta turismo-sektore tradizionaleko ostatuak bereizten dituzten faktoreen artean, honako hauek daude:

  • Ura eta energia aurreztea
  • Energia berriztagarrien erabilera
  • Arkitektura bioklimatikoa
  • Hondakinak murriztea eta behar bezala kudeatzea.

Ostatu horietan egotea (kanpinetan ere bai) klima-aldaketaren aldeko keinua da, etiketa ekologikorik gabeko ostatuetan gaua igarotzea ez bezala, baita oporraldian ere. Ostatu horiek karbono gutxi isurtzen duten teknologiak, isolamendu termikoak eta akustikoak erabiltzen dituzte, sasoiko elikagaiak erabiltzen dituzte eta tokiko hornitzaileekin lan egiten dute. Neurri horiei esker, karbono-aztarna % 90era arte murriztu daiteke, ostatu tradizional batekin alderatuta.

Zeintzuk dira etiketa emateko irizpideak?  Establezimenduaren kokapena eta arkitektura (inguruko natura errespetatu behar du), eraikuntza-materialak (ekologikoak, jasangarriak, berriztagarriak, birziklagarriak…), uraren eta energia berriztaezinen kontsumo murritza, hondakinak murriztea eta horiek kudeatzea…

Eta zertan dira interesgarri? Establezimendu horietako kudeatzaileek garrantzia ematen diote biodibertsitatea babesteari eta horretarako, natura errespetatzen duten aisialdiko jarduerak egiten dituzte, tokiko produktuak eta bertako laboreak sustatzen dituzte…

Euskadik 35 ostatu ditu Europako Etiketa Ekologikoarekin, Estatu osoko rankingaren buruan dago, eta mota horretako azpiegiturak dituen Europako opor-leku nagusietako bat da, Holanda (25 ostatu), Eslovenia (13 ostatu), Kroazia (6 ostatu), Malta (6 ostatu) edo Portugal (5 ostatu) bezalako herrialdeen aurretik.