Lege berri bat onartu dute tabernetan, jatetxeetan eta supermerkatuetan elikagaiak alferrik ez galtzeko.
Espainian urtean 1.364 milioi kilo elikagai botatzen dira zaborretara, batez beste 31 kilo pertsona bakoitzeko. Janaria alferrik ez xahutzeko, Gobernuak elikagaiak alferrik ez galtzeko eta ez xahutzeko lege-proiektua onartu zuen.
Arau horren barruan, elikadura-kateko agenteak behartuta daude hondakinak ez galtzeko prebentzio-plan bat egitera. Plan horretan, hondakindegira iritsi aurretik elikagaiei ematen zaien erabilera hierarkizatu behar da, eta giza kontsumoa lehentasunezkotzat jo, adibidez, elikagai-bankuak bezalako erakundeei dohaintza eginez. Hori ezinezkoa bada, elikagaiak beste produktu batzuk bihurtuko dira, hala nola zukuak edo marmeladak, edo animalien elikadurarako balioko dute. Azken aukera gisa, azpiproduktu industrialak egiteko eta konposta lortzeko birziklatuko dira.
Gainera, enpresek urtero jakinarazi beharko dute zenbat alferrik galtzen duten, jatetxeek jankideei jakinarazi beharko diete soberan geratu zaiena eraman ditzaketela eta enpresek iraungitzear dauden produktuen salmenta bultzatu beharko dute, prezio merkeagoan.
Araudi berri horren arabera, legea betetzen ez duten supermerkatuei, jatetxeei edo tabernei zehapenak ezarriko zaizkie. Zehapenak 2.001 eta 60.000 euro bitartekoak izango dira arau-hauste larrienentzat. Behin eta berriz eginez gero, isuna milioi erdi eurora irits daiteke.